3d snimanje zuba-CBCT, cene, Beograd (Voždovac)

Digitalni  3d snimak-cbct gotov za samo 20 minuta bez čekanja i zakazivanja, cena od 3000 dinara, besplatan parking, Ustanička 170v

snimak zuba i vilice u tri dimenzije 3d snimakcbct
cbct snimak malo polje
cbct snimak srednje malo polje
cbct snimak srednje polje
cbct snimak veliko polje

Šta je to cbct ili 3d snimanje?

3D snimci ili CBCT (Cone Beam Computed Tomography, kompjuterizovana tomografija koničnog zraka) predstavljaju tehnološki iskorak u odnosu na CT (Computed Tomography, kompjuterizovana tomografija) tehniku snimanja. Iako su CT snimci dugo godina bili a i dalje predstavljaju takozvani zlatni standard u radiološkoj dijagnostici, tehnologija 3D snimaka ima nekoliko prednosti koje je čine više pogodnom za stomatološku dijagnostiku, dijagnostiku maksilo-facijalne regije i paranazalnih šupljina.

Prednosti i mane cbct

Prednosti

Pre svega, CBCT uređaji za gore pomenute namene imaju manju zračnu energiju od CT uređaja, ograničeni su na zračne energije od 90Кv dok je to ograničenje kod medicinskih CT na 120Кv. 

Druga bitna razlika je u tome da se čitavo snimanje obavlja u jednoj ekspoziciji i jednoj rotaciji radiološke cevi oko regije snimanja. To je moguće jer se snimanje kod 3D tehnologije više ne vrši tako što suženi snop zraka rotira oko pacijenta i završava na tačkastom detektoru praveći „slajs„(slice) ili presek od kog se sastoji CT snimak (pa tako imamo monoslajske, 64oro slajsne skenere, 128-o slajsne skenere), već je detektor pločast (dimenzije detektorske ploče definišu veličinu polja snimanja field of view FOV) a zrak nije usko kolimiran – već koničan i na taj način pada na celu detektorsku ploču odjenom, dok radiološka cev rotira oko pacijenta.

Zbog svega toga doza koju pacijent primi tokom 3D snimanja oralne i/ili maksilofacijalne regije je i do 10 puta manja nego ako se isto snimanje obavi uz pomoć CT uređaja. Još jedna prednost su metričke karakteristike snimka što ih čini pogodnijim za precizna merenja u stomatologiji, prilikom planiranja zubnih implanta i slično.

Mane

Jedina mana 3D snimaka u odnosu na CT snimke jeste nešto slabija denzitometrija (procena gustine tkiva, najčešće koštanog tkiva) za naučne protokole, iako je za kliničke protokole denzitometrija urađena 3D snimcima sasvim prihvatljiva.

Primeri 3d snimaka